Drukuj
Kategoria: Co Gosia gotuje
Odsłony: 1476

b_250_100_16777215_00_images_2014_13_Ggotuje.jpgb_250_100_16777215_00_images_2014_13_Violetta.jpgBardzo dawno nie gościliśmy na Zakliczyninfo Gosi Ankier, która uczy polskich Amerykanów gotowania, pieczenia ciast i przyrządzania innych smakowitości. Ponieważ dzisiaj obchodzimy amerykańskie święto „Walentynki”, to lepszej okazji do zaprezentowania tego, co Gosia proponuje na Walentynki nie znajdziemy – a Gosia zachęca do zabrania się za Wiśniowca, Ślimaczki naleśnikowe z łososiem i serkiem szpinakowym oraz za przyrządzenie Filetów z kurczaka zapiekanych z pesto i pomidorami. Posłuchajmy programu Radia Polonia 2000;  

{mp3}nr44{/mp3}

Przepisy z audycji:

Wiśniowiec

Składniki; biszkopt  z  4 jajek, 3 galaretki wiśniowe, słoik wiśni bez pestek (800 ml), 300 ml śmietanki kremówki + śmietanfix, 150 g białej czekolady, podłużne biszkopty (około 15 sztuk).

 

Sposób przyrządzenia; upieczony biszkopt studzę, ścinam delikatnie wierzch i nasączam osłodzoną wodą z cytryną. Wiśnie odcedzam. Do soku dolewam wody, tak aby był  1 litr. Zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretki, dodaję wiśnie i odstawiam aby lekko stężały. Po tym czasie galaretki z wiśniami wykładam na biszkopt, na wierzch układam w odstępach biszkopty, lekko dociskam. Czekoladę roztapiam na parze , odstawiam do wystudzenia.  Śmietankę  ubijam z usztywniaczem, w trakcie ubijania dodaję zimną czekoladę,  masę wykładam na biszkopty, rozsmarowuję, na wierzch ścieram mleczną czekoladę.  Odstawiam do całkowitego zastygnięcia.              

Ślimaczki naleśnikowe z łososiem i serkiem szpinakowym

Składniki; Ciasto naleśnikowe:2 jajka, 500-600 ml mleka, ok. 250 g mąki pszennej, 1-2 łyżki oleju, szczypta soli. Farsz szpinakowy: 200-250g szpinaku mrożonego, 5 dag masła, szczypta soli, szczypta pieprzu, 150g serka feta. Farsz łososiowy: 100g łososia wędzonego na zimno, ½  szklanki serka śniadaniowego typu Almette.

Sposób przyrządzenia; Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie roztrzep lub zmiksuj za pomocą robota kuchennego. Na rozgrzanej suchej patelni smaż z obu stron na złoto cienkie naleśniki. Przykryj i odstaw. Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni rozpuść masło, dodaj zamrożony szpinak, lekko osól, przykryj i duś do miękkości i odparowania płynu. Przypraw pieprzem, ostudź. Zmiksuj z serem feta. Naleśniki smaruj warstwą farszu szpinakowego, nałóż pas pokrojonego w plastry łososia, rybę przykryj warstwą serka śmietankowego. Zwijaj naleśniki w ciasne rulony. Przykryj i odstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Pokrój ukośnie w plastry. Ułóż na talerzu, udekoruj i podaj. W każdy naleśniczek możesz przed podaniem wbić wykałaczkę.

Filety z kurczaka zapiekane z pesto i pomidorami

Składniki; 3 piersi z kurczaka lub 6 filetów z uda kurczaka, 2 pomidory, 2 garście czarnych oliwek, 2-3 łyżki zielonego pesto , 6 plastrów sera żółtego lub mozarelli, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia; Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, jeśli używamy filetów z udek zostawiamy w całości.  Oprószyć mięso solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nie trzeba smarować olejem, ponieważ pesto zawiera oliwę. Posmarować pesto i odłożyć na pół godzinki do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp 170st C i zapiekać mięso 25 minut. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oliwki odsączyć z zalewy i przedzielić na połówki. Wyciągnąć mięso, położyć na każdym filecie plastry pomidorów, oliwki i na górze plaster sera. Zapiekać jeszcze 15 min. Podawać z ryżem lub frytkami i ulubioną sałatką. Tak przygotowane mięso smakuje wybornie, a czas przygotowania jest bardzo krótki.

Smacznego życzy Małgorzata Ankier!