Drukuj
Kategoria: Głosiciel info
Odsłony: 1707

altTradycyjny specjał RSP "Pokój" Filipowice znalazł uznanie w oczach publiczności tarnowskiego półfinału wojewódzkiego plebiscytu „Małopolski Smak” w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku, organizowanego przez Województwo Małopolskie.
Wystawcy startowali w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki” - konkurs dla gospodarstw i przetwórni ekologicznych, „Tradycyjne specjały” z Listy Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, „Jak u mamy” - rywalizacja kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych i „Smakołyki z legendą” - dla wytwórni wyrobów z tradycją. W tej ostatniej zasłużyła się filipowicka spółdzielnia, zdobywając główny laur publiczności. Konkurs finałowy odbędzie się 27-28 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.
Konkursowa „laudacja” spółdzielni brzmiała zachęcająco: „Boczek wiejski filipowicki produkowany przez Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną w Filipowicach od ponad 20 lat. Wywodzi się z tradycji naszych babć i prababć, które to musiały radzić sobie bez używania lodówek i zamrażarek, bez polepszaczy i konserwantów. Podstawą wykwintnego smaku naszego boczku jest naturalny surowiec pochodzący z własnej hodowli trzody, karmionej bez „chemii” (własna uprawa zbóż i zielonki). Naturalne przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - to dodatki, które sprawiają, że boczek po uwędzeniu odpowiednim gatunkiem drzewa liściastego jest zdrowym, smacznym, ekologicznym wyrobem mięsnym. Można go spożywać na zimno lub z grilla”.

W sierpniu 2008 roku w konkursie ogłoszonym przez Starostwo Powiatowe doceniono inny produkt filipowicki, a mianowicie w kat. produktu regionalnego zwyciężyła miejscowa znakomita polędwica. Przednie wyroby masarskie smakuje od lat klientela firmowego sklepu RSP na zakliczyńskim Rynku.
- Nasza spółdzielnia zatrudnia 13 pracowników, powstała w roku 1952, w przyszłym roku czeka nas więc jubileusz 60-lecia istnienia - mówi prezes Halina Witek. - Staramy się o jakość naszych produktów, są to wyroby - chcę to wyraźnie podkreślić - bez konserwantów, według tradycyjnej receptury.

A oto szczegółowe wyniki plebiscytu i konkursu:

Półfinał tarnowski – 7. Małopolski Festiwal Smaku

Plebiscyt „Małopolski Smak”
Kategoria: Ekologiczne Przysmaki
Produkt – Razowiec Lipnicki, Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej
Kategoria: Tradycyjne specjały
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej
Kategoria: Smakołyki z Legendą
Produkt – Boczek wiejski filipowicki, Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna „Pokój” z Filipowic
Kategoria: Jak u mamy
Produkt – Boczek duszony w piwie, Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach

Konkurs „Małopolski Smak” (wyniki komisji)
III miejsce
Produkt – Masło Extra Bocheńskie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Bochni
II miejsce
Produkt – Półgęsek szlachecki, Gospodarstwo Agroturystyczne „U Kazika” z Ciężkowic
Grand Prix
Produkt - Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej

Pokaz gotowania na żywo
I miejsce
Restauracja „U Jana” z Tarnowa, produkt – Udko królicze na puree z bobu w towarzystwie czerwonej kapusty na smalcu gęsi duszonej

W tarnowskim półfinale dostrzeżono także inne wyjątkowe produkty z naszej ziemi, w konkursie wzięli udział Stanisław Ziółkowski, Barbara Zych z Kończysk oraz Eleonora Witkowska i Adam Gancarek z Jamnej. Obrotnym spółdzielcom z Filipowic gratulujemy!