Ponad 40 stoisk będzie prezentować swoje wyroby i potrawy tradycyjne podczas 12. Święta fasoli w dniu 11 września od godziny 10 -tej w ramach Jarmarku Produktu Lokalnego. Oprócz trzech stoisk komercyjnych (strzelnica, orzechy w karmelu i prażona kukurydza oraz stoisko kosmetyczne) stoisk informacyjnych m.in. Centrum Usług Turystycznych - LGD i instytucji samorządu i obsługi rolnictwa, a także parku zabaw dla dzieci, 40 stoisk to te, które kwalifikują się do Jarmarku Produktu Lokalnego i wezmą udział w konkursie "Bohater Produktu Lokalnego" - a najlepszym z nich nagrody wręczy Ewa Wachowicz o godzinie 15 -tej. Poniżej publikuję listę podzieloną na dwie części:
a/ stoiska wystawców zewnętrznych
b/ stoiska promocyjne Gminy Zakliczyn
W dniu 31 sierpnia zapraszam do Zakliczyńskiego Centrum Kultury w godzinach od 9.00 do 12.00 właścicieli stoisk promocyjnych Gminy Zakliczyn w celu podpisania umów na realizację działania pod nazwą „Przeniesienie dobrych praktyk oraz projektów innowacyjnych oraz organizacja wymiany doświadczeń i „know-how” – „Wspieranie lokalnej tradycji – udział w przedsięwzięciach mających na celu kultywowanie tradycji”, zgodnie z Planem Działania KSOW na lata 2010-2011 w ramach schematu III „Stworzenie i utrzymanie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” - Pomoc Techniczna Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Wynika to z umowy podpisanej przez Zarząd Województwa Małopolskiego reprezentowanego przez dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich Piotra Szymańskiego z Zakliczyńskim Centrum Kultury reprezentowanym przez Dyrektora.
Lista zakwalifikowanych stoisk na Jarmark Produktu Lokalnego 12. Święta fasoli w Zakliczynie.
a/ stoiska wystawców zewnętrznych;
1. Bożena Apola z Sękowej - "Nad Sękówką" - potrawy tradycyjne - wyrób i wypiek placków proziaków.
2. Grażyna Bartmańska z Nowego Sącza - rękodzieło, wyroby artystyczne , obrazy malowane na drzewie oraz ręcznie wykonana biżuteria.
3. Chlipała Maria z Pawęzowa - sól, kwiaty z drzewa osikowego, szkło zdobione ręcznie.
4. Małgorzata Chrząszcz z Tuchowa - biżuteria artystyczna.
5. Teresa Filipowicz z Mogilna - produkty i wypieki z gospodarstwa ekologicznego, zioła, rękodzieło artystyczne.
6. Danuta Głowaty z Osobnicy - rękodzieło artystyczne ; anioły malowane na desce, wydmuszki ażurowe, biżuteria artystyczna.
7. Robert Janus - wyroby artystyczne (obrazy).
8. Danuta Kostrzyńska z Jastrzębi - chleb, rogaliki z fasolką, smalec z ogórkiem, proziaki.
9. Zofia Kędzierska z Jedlicz - rzemiosło artystyczne- gobeliny, malowane cerkiewki, malowane butelki.
10. Ewa i Wojciech Kaczówka z Niedomic - rękodzieło artystyczne, przedmioty ozdabiane techniką decoupage, ozdoby i galanteria koronkowa wykonywana szydełkiem, ręcznie wykonywana biżuteria (szkło, kamienie naturalne).
11. Iwona Kraus z Krasiczyna - rękodzieło artystyczne ( glina ręcznie malowana, biżuteria itp.), malarstwo.
12. Janusz Mytnik z Łysej Góry - rzeźby w drewnie, wazony ogrodowe ( w drewnie drążone ), stoliki, galanteria ogrodowa.
13. Maria Mitera z Tarnowa - rękodzieło artystyczne (tj. tradycyjne gobeliny oraz biżuterię koronkową), które wykonuje własnoręcznie.
14. Anna Padoł z Paszyna - rzeźba w drewnie, malarstwo.
15. Czesława Probola z Rzeszowa - rękodzieło artystyczne.
16. Pasieka Wędrowna "Burnat" z Chojnika - miody, produkty pszczele.
17. Anna Poręba-Rylewicz - rękodzieło artystyczne wykonywane w formie wianuszków ze zboża i lawendy, suszonych różyczek, wyroby brzozowe, kółka, serca do powieszenia na drzwi, saszetki z płatkami róż zapachowe, wianuszki z suszonych jabłek i pomarańczy, saszetki lawendowe, bukiety z lawendy i zboża.
18. Stanisław Socha z Faściszowej - rzeźbiarstwo w drewnie.
19. Lesław Stochla i Zbigniew Murias - malarstwo olejne o tematyce wiejskiej.
20. Arkadiusz Skaba – rzeźba, kwiaty z drewna, rękodzieło.
21. Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyna Sułkowska – potrawy tradycyjne z fasolą
22. Marta Smoła - biżuteria szydełkowa i inne ozdoby na święta ,wszystko wykonane ręcznie.
23. Tarka Andrzej - Jasło - rzeźba, pokaz rzeźbiarstwa.
24. Marta Ulanowska z Jasła - wyroby szydełkowe: aniołki, gwiazdki, sakiewki, serwety, obrusy, ozdoby okienne oraz wyroby filcowane: naszyjniki, torebki , szale.
25. Dom Pomocy Społecznej i Środowiskowy Dom Samopomocy w Stróżach – wyroby mieszkańców DSP i uczestników zajęć ŚDS.
26. Pracownia Ceramiki Artystycznej "Aniołowo" - rękodzieło artystyczne z gliny wypalane wpiecu. 27. Przemysław Polit z Tarnobrzega - kompozycje z suszonych kwiatów i zbóż.
Stoiska zgłoszone i zakwalifikowane dodatkowo po 26 sierpnia 2011 roku;
27. Gospodarstwo pasieczne "Miód podkarpacki" - Martin Jeżo.
28. Zofia Mirek - biżuteria ręcznie robiona, malarstwo, serwety.
29. Pracownia Ceramiki Artystycznej "Koromysło" Magdaleny Mayer.
30. Firma "Florpak" z Wojnicza.
31. Pracownia witraży z Rzeszowa.
b/ stoiska promocyjne Gminy Zakliczyn
1. Dom Pogodnej Jesieni w Zakliczynie - stoisko promocyjne z bigosem samarytańskim.
2. Zakliczyński Klub Seniora - stoisko promocyjne z wyrobami seniorskimi.
3. Miasto Jaszfenyszaru (Węgry) – gulasz z fasolą.
4. Jacek Soska - stoisko promocyjne z miodami i wyrobami pszczelimi.
5. Spółdzielnia "Dolina Dunajca" - stoisko promocyjne z potrawami z fasoli "Piękny Jaś" pod patronatem Małopolskiej Izby Rolniczej.
6. Restauracja - pizzeria "Rycerska" - stoisko promocyjne z potrawami fasolowymi.
7. Janusz Ogonek „Złota rączka” - stoisko promocyjne z potrawami fasolowymi.
8. Filipowice i "Lucynka" - stoisko promocyjne z produktami wiejskimi i pieczywem.
9. Paweł Gac - stoisko promocyjne z produktami pszczelimi oraz ogrodniczymi.
10. Adam Gancarek - "Jadam" - Bacówka w Jamnej - dunajeckie otoczaki, bigos, placek gaździny, kwas chlebowy.
11. Małgorzata Martyka „Domek pod różami” - agroturystyczne stoisko promocyjne z produktami fasolowymi.
12. Gospodarstwo Agroturystyczne Krzysztof Wojtas - potrawy tradycyjne z fasolą.
13. Jadwiga Rojek - Centrum Języków Obcych „Language Solutions” z Zakliczyna – kompilacja potraw zakliczyńsko – brytyjskich.
14. „Gwoździec” - stoisko promocyjne z produktami wiejskimi .
15. Gospodarstwo agroturystyczne Stanisław Ziółkowski - pstrąg wędzony.