Drukuj
Kategoria: historia sw fasoli
Odsłony: 824

 

b_250_100_16777215_00_images_stories_reportaz_fasola2_f008.jpgFasola w dolinie Dunajca uprawiana była już 8 tysięcy lat temu! Potwierdziły to przeprowadzane właśnie w Gwoźdźcu badania archeologiczne. Odkrycie to potwierdza słuszność starań o wpisanie "Pięknego Jasia" na listę produktów tradycyjnych Małopolski. Teraz już wiemy, że fasola była nie tylko chlebem powszednim starożytnych Inków, Majów, Azteków, ale również mieszkańców naszego regionu. Dowiedz się więcej z materiału radia RDN Nowy Sącz - "Archeolodzy odkryli przodka fasoli "Piękny Jaś". Wiadomo było, pisaliśmy o tym na Zakliczyninfo, że fasola służyła starożytnym Amerykanom jako element komunikacji międzyplemiennej (sic!). Fasolę uprawiano już wiele tysięcy lat przed naszą erą w Meksyku i Peru. W jednym z peruwiańskich wykopalisk odnaleziono nawet mumię, której w usta włożono owinięte w płótno ziarno kukurydzy i nasiona fasoli.

Od wieków znali również fasolę mieszkańcy Indii i Chin, znali ją także starożytni Rzymianie, którzy nie tylko jedli fasolę, ale i robili z niej puder kosmetyczny. Przypominamy, że 14. Święto fasoli odbędzie się w Zakliczynie na Kamieńcu w dniach 31 sierpnia i 1 września. Przyjmujemy nadal zgłoszenia do Jarmarku Produktów Lokalnych - zgłoszenia dotyczą wszystkich wystawców - również tych z Gminy Zakliczyn.