Drukuj
Kategoria: historia sw fasoli
Odsłony: 1632

b_250_100_16777215_00_images_stories_reportaz_swfas2012_35.jpgZdecydowanie wcześniej rozpoczęliśmy w tym roku nabór uczestników Jarmarku Produktu Lokalnego 14. Święta fasoli w Zakliczynie, ale dopiero w ostatnich dniach mamy wzmożoną aktywność chętnych do wystawienia stoisk regionalnych i komercyjnych. Impreza odbędzie się w dniach 31 sierpnia i 1 września na Kompleksie Rekreacyjno – Sportowym Kamieniec w Zakliczynie, a Jarmark Produktu Lokalnego uruchamiamy 1 września o godzinie 10 - tej. Wystawcy będą mogli oferować swoje produkty do zakończenia imprezy, do ok. godziny 19 – tej.   Zgłoszenia w formie elektronicznej przyjmujemy jeszcze na pocztę Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub   faksem na numer 14 628 3332 z dopiskiem „JPL – 2013”. To już ostatnie dni naboru, bo do 10 sierpnia chcemy opublikować listę zakwalifikowanych stoisk na Jarmark Produktu Lokalnego 14. Święta fasoli w Zakliczynie.  Oprócz wystawców krajowych mamy też zapytania i zgłoszenia z zagranicy. Na pewno odmówimy przyjęcia tych, z którymi w ubiegłym roku mieliśmy kłopoty, a którzy założyli akces na tegoroczny JPL.

Teraz istotna informacja dla wystawców dotycząca opłaty za m² stoiska na 14. Święcie fasoli:

- stoiska z produktami tradycyjnymi, artystycznymi, organizacji pozarządowych – 10 zł/ m²

- stoiska komercyjne - 70 zł/ m² (nie przyjmujemy zgłoszeń: waty cukrowej, popcornu, lodów, kukurydza, etc).

- stoiska z dostępem do energii elektrycznej - 100 zł/ m²

 

b_250_100_16777215_00_images_2013_1_Zasmakuj_baner-net_1060x200.jpgWojewództwo Małopolskie – Sekretariat Regionalny KSOW jest partnerem imprezy i 1 września w ramach kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” wystawi  - podobnie jak podczas ubiegłorocznej edycji imprezy - gustowne stoisko z produktami tradycyjnymi Małopolski. Produkty tradycyjne to produkty rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe przeznaczone do spożycia przez ludzi, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane.

b_250_100_16777215_00_images_stories_2013_woj-malopol_logo_poziom_cmyk.pngb_250_100_16777215_00_images_stories_2012_herb_powiatu_tarnowskiego.pngJednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie Europejskiej (ang. - Quality Policy) jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Identyfikację i wybór poszczególnych wyrobów ułatwiają oznaczenia geograficzne, nazwy pochodzenia oraz gwarantowane tradycyjne specjalności. Produktem zarejestrowanym, czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych, jest fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca – główny bohater organizowanego od 2000 roku w Zakliczynie Święta fasoli. Od początku organizatorem jest zakliczyńska instytucja kultury, a partnerem Starostwo Powiatowe w Tarnowie.  Był czas, gdy w organizacje Święta fasoli włączał się aktywnie samorząd rolniczy, od kilku lat czyni to w sposób symboliczny. W tym roku jednym z istotnych współorganizatorów Święta jest stowarzyszenie „Klucz” , a duże wsparcie finansowe otrzymujemy ze strony Województwa Małopolskiego,  więcej niż w poprzednich latach na organizację imprezy przeznacza też Powiat Tarnowski.   O budżecie 14. Święta fasoli napiszę w stosownym czasie, bo oprócz samorządów powiatowego i wojewódzkiego dokładają się do niego partnerzy biznesowi, a niewielką choć istotną częścią budżetu są również opłaty wnoszone przez wystawców JPL.