Drukuj
Kategoria: fasola 2014
Odsłony: 1157

b_250_100_16777215_00_images_2014_25_potr_fas_2.jpgb_250_100_16777215_00_images_2014_25_potr_fas_1.jpgW dzisiejszym serwisie Święta fasoli prezentuję zasady pierwszegokonkursu i zapraszam do udziału w nim od zaraz. Okazuje się, że w 15 – letniej historii zakliczyńskiego święta, nasza fasola sławi Zakliczyn w mediach tradycyjnych, ale też społecznościowych i blogach. Pojawiają się ciekawe przepisy fasolowe tuzów kucharskich znanych z ekranów telewizyjnych, a mniej znani choć zdolni proponują swoje przepisy, tak jak autorka kulinarnego bloga z Tarnowa, która swego czasu zaproponowała „Cassoulet na święto fasoli”.  Napisała autorka 13 września 2008 roku tak: Co roku, we wrześniu, w małym miasteczku Zakliczyn, leżącym w dolinie rzeki Biała (tutaj pomyłka bo w dolinie Dunajca– p. K.D) na południu Małopolski, odbywa się święto fasoli. Te tereny to prawdziwe fasolowe zagłębie,  uprawiana jest tam pyszna fasola o wdzięcznej nazwie „Piękny Jaś”. Co roku jakimś fasolowym daniem organizatorzy święta kuszą publiczność. W tym roku ma to być danie regionalne: fasolka z boczkiem. A ja, w ramach poparcia dla idei festiwalu, zrobiłam cassoulet; wprawdzie to francuskie danie, ale z fasoli!...” Mam nadzieję, że „Negresca” (tak podpisuje się autorka) jako jedna z pierwszych prześle na konkurs swój przepis na cassoulet z „Pięknym Jasiem” w roli głównej, wszak zamierzamy wydać Wielką Księgę Fasolowych Potraw, której autorami będą Państwo, dlatego ogłaszam konkurs pod nazwą „Piszemy WIELKĄ KSIĘGĘ FASOLOWYCH POTRAW”

To pierwszy konkurs 15. Święta fasoli do udziału w którym zapraszamy już teraz. Zasady konkursu są bardzo proste i czytelne. Aby wziąć udział w konkursie, należy przesłać napisany w formie rękopisu przepis na potrawę fasolową. Przepis musi składać się z dwóch części:

- składników,

- sposobu przygotowania

Rękopis musi być czytelnie podpisany, to znaczy w podpisie zawarte musi być imię i nazwisko autora przepisu oraz nazwa miejscowości. Są dwa sposoby przesłania przepisu do nas; pierwszy to tradycyjny – wkładamy kartkę do koperty i wysyłamy na adres: Stowarzyszenie „Klucz”, Rynek 1/8 , 32-840 Zakliczyn z dopiskiem „Przepis fasolowy”, a na odwrocie karteczki lub na oddzielnej kartce podajemy kontakt do autora przepisu (telefon lub e-mail). Drugi sposób to przesłanie skanu własnoręcznie napisanego przepisu za pomocą poczty elektronicznej. Wszystko robimy tak jak w pierwszym przypadku, z tym że nie wkładamy kartki z przepisem do koperty pocztowej , ale do skanera i po zeskanowaniu kartki wysyłamy w formacie jpg na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Trzecia możliwość, to osobiste dostarczenie przepisu fasolowego w dniu 7 września 2014 roku do jury konkursu w Biurze Organizacyjnym imprezy podczas finałowego dnia 15. Święta fasoli w Zakliczynie do godziny 15:00. O godzinie 17:00 przewodnicząca Małgorzata Ankier – gwiazda polonijnego programu kulinarnego „Co Gosia gotuje” Radia Polonia 2000 w Chicago – ogłosi werdykt jury konkursowego i autor najciekawszego przepisu fasolowego odbierze nagrodę o wartości 500 zł.