Drukuj
Kategoria: fasola 2014
Odsłony: 1006

b_250_100_16777215_00_images_stories_reportaz_fasolask_016.jpgU nas w kraju promocją Święta fasoli zajmują się takie media informacyjne jak: RDN Małopolska (właśnie dzisiaj startują spoty które prezentowałem we wcześniejszym artykule – p. K.D.), radio ESKA, Gazeta Krakowska i Dziennik Polski oraz portale internetowe. Małgorzata Ankier, która co tydzień w programie „Co Gosia gotuje” wyszukuje Polonusom w Ameryce coraz to inne przepisy na potrawy, tym razem promując Święto fasoli w Zakliczynie za Oceanem, prezentuje zestaw przepisów fasolowych, tym samym wpisując się jako pierwsza do naszej Wielkiej Księgi Potraw Fasolowych, choć jako szefowa jury, to ona będzie oceniać nadesłane przepisy. Przypominam zasady konkursu, które znajdziecie pod tym linkiem; http://zakliczyninfo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2753:piszemy-wielka-ksiege-fasolowych-potraw&catid=113&Itemid=156

Tymczasem oddajemy głos Małgorzacie Ankier:

{mp3}nr43{/mp3}

 

Pasztet z fasoli

Składniki:

400g fasoli Jaś, średnia cukinia, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 3 łyżki oliwy, sól, ulubione przyprawy (ja użyłam słodkiej czerwonej papryki oraz czubrycy).

Sposób przyrządzenia:

Fasolę opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać chłodną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę i ugotować fasolę do miękkości (ja gotuję z dodatkiem majeranku i tymianku). Odcedzić. Cukinię obrać i zetrzeć/zmiksować (konsystencja musu). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Wszystkie składniki  tj. fasolę, cukinię, cebulę, wyciśnięty czosnek, skrobię, sól oraz przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy (u mnie duża keksówka), wierzch posmarować oliwą. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach. Można podawać na ciepło - np. na obiad z surówką, a po ostudzeniu do kanapek.                               

Kotlety z fasoli

Składniki:

2 szklanki ugotowanej fasoli „Piękny Jaś”, 2 średniej wielkości cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku, pół łyżeczki zmielonego kminku, pół łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia, olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować. Podczas gotowania można dodać odrobinę kurkumy. Następnie odcedzić i zmiksować. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć razem z przyprawami (majerankiem, pieprzem, ostrą papryką oraz kminkiem) Wymieszać razem z fasolą. Jeżeli masa będzie zbyt lejąca należy dodać trochę bułki tartej (2, 3 łyżki). Formować kotlety w kształcie koła, które należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Na koniec wyłożyć na ręcznik papierowy by tłuszcz trochę odciekł.                                                                                                                                                

Smalec z fasoli

Składniki:

400g fasoli „Piękny Jaś”, pół szklanki wody z gotowania fasoli, średnia cebula, ¼dużego jabłka, 5 łyżek oleju (rzepakowego - ze względu na neutralny posmak), sól, pieprz , majeranek.

Sposób przygotowania:

Fasolę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, należy zalać wodą i zostawić na 12h. Potem przepłukać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości (nie solić). Ostudzić...i teraz najlepsze: obrać - obrać dlatego, ze ciężko te skórki zmiksować i będą wtedy wyczuwalne, psując nam wrażenia smakowe. Fasolę obiera się sprawnie, nie ma się czego bać. Obranego „Jasia” trzeba zmiksować w blenderze lub utłuc na gładką masę, dolewając pół szklanki wody, która nam zostanie po gotowaniu fasoli. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na oleju, dodajemy fasolową masę i starte na grubych oczkach jabłko, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Na kanapki, z ogóreczkiem - pierwsza klasa!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Lody z fasoli „Piękny Jaś”                                                                                                

Składniki:

200g orzechów włoskich, 4 łyżki cukru, 4 łyżki miodu, czarny pieprz

… na lody:

4 żółtka, 400 ml mleka 3,2%, 200 ml śmietany kremówki 30%, 300 g cukru, 500 g ugotowanej fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca

… do dekoracji:

czerwony pieprz

Przygotowanie:

…orzechów:

Prażyć orzechy w piekarniku przez 6 min. w temp. 190º C do zarumienienia,  a następnie wymieszać w misce gorące orzechy z miodem oraz cukrem i z świeżo mielonym czarnym pieprzem.

… lodów:

Ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnej masy a następnie dodaj zimne mleko i wymieszaj. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mieszanką mleka, cukru i żółtek na jednolitą masę. Zmiksować ugotowana do miękkości i wystudzoną fasolę na puree a następnie dodać do reszty składników. Przelać do pojemników i wstawić do zamrażarki. Mieszać masę co dwie godziny aż do jej całkowitego zamrożenia.

Podanie:

Gałki lodów udekorować prażonymi orzechami w miodzie oraz delikatnie posypać świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem.