Drukuj
Kategoria: fasola 2014
Odsłony: 1163

b_250_100_16777215_00_images_2014_25_potr_fas_2.jpgb_250_100_16777215_00_images_2014_25_stoisko_sk.JPGKomisja konkursu pod nazwą „Piszemy Wielką Księgę Fasolowych Potraw” w składzie; Małgorzata Ankier – przewodnicząca Komisji, gwiazda polonijnego programu „Co Gosia gotuje” Radia Polonia 2000 w Chicago oraz Bogusław Furtek i Maria Chruściel reprezentujący Stowarzyszenie „Klucz” które było organizatorem konkursu, miała pełne ręce ciekawej, kulinarnej lektury. Przepisy na fasolowe smakołyki zgłaszane były do ostatniej chwili. Zebraliśmy przepisy, które z pewnością będą ozdobą „Wielkiej księgi” pisanej przez autorów przepisów. Oto przykłady na to, co potraficie zrobić z fasoli: Fasolowe gołąbki to propozycja firmy „Ciacho” Marty Ogonek. Potrzebne składniki to oczywiście fasola, ponadto świeża kapusta, kasza, ryż, mięso kiełbasiane, sos grzybowy. Ewa Jóźwiak i Małgorzata Nowak ze Stowarzyszenia „Bez Barier” zaproponowały; szaszłyki z fasolą do przyrządzenia których potrzebne są; fasola, filet z kurczaka krojony w poprzek, majeranek, papryka marynowana i ogórek konserwowy, Łazanki po zakliczyńsku do przyrządzenia których potrzebne są; fasola, kapusta świeża i kiszona, cebula, olej i przyprawy oraz makaron i szczypta cukru, Fasolka po zakliczyńsku powinna być przyrządzona z jednakowych porcji fasoli i wędzonego kurczaka z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw na sosie z koncentratu pomidorowego.

b_250_100_16777215_00_images_2014_25_stoisko_z_AD.JPGPieczeń z fasoli z jarzynami to propozycja zgłoszona przez panie z Grupy Regionalnej Charzewice Stowarzyszenia „Klucz”. Do przyrządzenia pieczeni konieczny jest piekarnik rozgrzany do temperatury 200˚C oraz takie produkty jak: sucha fasola, masło, jaja, marchew i cebula, ser żółty i zielona pietruszka, mąka ziemniaczana, czosnek i smalec oraz sporo kulinarnej fantazji. Andrzej Wolski z Jurkowa zaproponował kompletny zestaw fasolowy; Sałatkę z fasoli „Piękny Jaś”, Pasztet z fasoli”, Kotlety z fasoli i na deser Lody z fasoli „Piękny Jaś.”  Zofia Sowa z Wesołowa proponuje  fasolowy zawrót głowy; „Sałatkę z ryby wędzonej z fasolą”, „Zupę z fasoli i szczawiu”(Stefan Niesiołowski byłby wniebowzięty – p. K.D.), „Kotlety mielone z fasolą”, „Pasztet fasolowy” i „Jaśkowe pierogi”, „Fasolkę po bosmańsku”  a nawet „Fasolkę po marokańsku” i „Po staropolsku” i na koniec „Zapiekankę z fasoli.”  Alicja Jarosz z Zakliczyna ma z kolei patent na „Sałatkę z ziemniaków z fasolą”, Barbara Tobiasz z Rudy Kameralnej proponuje „Jaśkowy pieróg”, „Wróblowianki” oferują swój hit ze stoiska „Barszcz z Fasolą”, Firma Florpak” z Wojnicza „Ziemniaczki z fasoli Piękny Jaś” (to potrawa na słodko), Klub Przyjaciół Strażackiej Orkiestry Dętej Filipowice Stowarzyszenia „Klucz” oferuje „Groch pieczony z majonezem i cebulką” oraz „Pierogi z grochem i cebulą”, Henryka Majewska ze Zdoni „Kluseczki z grochu Jaśka”, „Kotleciki Jaś”, „Fasolkę po zakliczyńsku.”  

Komisja uznała, że najbardziej oryginalnym przepisem, który znajdzie się w Wielkiej Księdze Potraw Fasolowych” jest przepis na „Chleb na zakwasie z fasolą”autorstwa Anny Drożdż z Wesołowa, członkini Zakliczyńskiego Klubu Seniora.  Przepis: 1,5 l wody w tym zakwas, 40 dkg mąki pszennej, 40 dkg mąki razowej, 40 dkg fasoli mielonej, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajo, 2 łyżki oleju, dodatki; czarnuszka, słonecznik, siemię lniane). Wymieszać wszystko dobrze i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 ˚C około 1 godziny. Aby przygotować zakwas należy po 3 łyżki mąki; żytniej, razowej i pszennej zalać w słoiku ciepłą wodą pozostawiając na 4 dni, wszakże codziennie dodawać po 1 łyżce mąki żytniej.