Drukuj
Kategoria: SPiRG
Odsłony: 1965

b_250_100_16777215_00_images_2015_7_ws_a1.JPGb_250_100_16777215_00_images_2015_7_ws_a3.JPGW 2014 roku w świetlicy Zakliczyńskiego Centrum Kultury mieszczącej się w Domu Strażaka w Woli Stróskiej zainaugurowane zostały zajęcia w ramach Akademii dla Aktywnych w ramach programu pod nazwą „wspieranie osób w podeszłym wieku w integracji z młodzieżą” finansowanego z budżetu Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie i budżetu Gminy Zakliczyn realizowane przez stowarzyszenie „Klucz”. W 2015 roku po miesięcznej przerwie, od 12 lutego w Woli Stróskiej wznowione zostały cotygodniowe spotkania „Akademii dla Aktywnych”, które tym razem realizowane są według profilu Klubów Samopomocy. Podobnie jak w roku ubiegłym, opiekunką Klubu Samopomocy w Woli Stróskiej jest Jolanta Czuba.

b_250_100_16777215_00_images_2015_7_ws_a2.JPGPodczas pierwszych spotkań uczestnicy mieli okazję podzielić się swoimi doświadczeniami kulinarnymi, wymienić przepisy na smakowite dania czy też zdradzić swe tajne sekrety na udane wypieki. W trakcie marcowych spotkań Klubu Samopomocy, uczestnicy zajęć przygotowują ozdoby Wielkanocne. Stoły w świetlicy zapełniły się zdobionymi jajkami, króliczkami, koszyczkami dzierganymi na szydełku oraz wieloma innymi bibelotami zwiastującymi nadchodzącą Wielkanoc. Nie zapomniano również o tradycyjnych palmach b_250_100_16777215_00_images_2015_7_ws_a4.JPGświęconych podczas Niedzieli Palmowej. Panie chętnie przystąpiły do wykonywania kwiatów z bibuły, które następnie wykorzystały do zdobienia palm. Obserwując zapał klubowiczek (panie odgrywają tutaj wiodącą rolę – p. K. D.) „Akademii dla Aktywnych” w Woli Stróskiej, można być pewnym, iż tegoroczna Wielkanoc będzie bardzo kolorowa, a koszyczki ze święconką przystrojone w ręcznie zdobione dekoracje będą cieszyć oko każdego, kto na nie spojrzy. Warto dodać, że święcenie potraw odbywa się Woli Stróskiej w świetlicy i z pewnością z tak przygotowanymi ozdobami, koszyki ze święconką wyglądać będą pięknie.  Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku, choć w niektórych regionach Polski zwyczaj święcenia pokarmów upowszechnił się dopiero w drugiej połowie XX wieku.