W dniach 24 - 26 maja siedmioosobowa delegacja młodzieży z Gimnazjum w Zakliczynie, pod opieką Ireny Flakowicz, reprezentowana przez członków SKKT „Compass” i przedstawicieli Młodzieżowej Rady Gminy, przebywała w zaprzyjaźnionym z naszym miastem Jászfényszaru na Węgrzech. Stowarzyszenie Łuczników "Jasz- Ijasz" skierowało zaproszenie do młodzieży już po raz czwarty do udziału w tradycyjnym turnieju łuczniczym. Uczestnictwo w tym turnieju, to świetna okazja aby poznać tradycje i kulturę Hunów- ludu, który przed wiekami podbił tereny Niziny Węgierskiej i dał podwaliny pod tworzenie się węgierskiej państwowości.
Czytaj więcej: Z wizytą u bratanków, czyli turniej łuczniczy w Jászfényszaru
9 czerwca o godzinie 11.30 w kościele p.w. Matki Bożej Anielskiej przy klasztorze Franciszkanów w Zakliczynie rozpocznie się drugi dzień Dni Powiatu Tarnowskiego „Brawo Zakliczyn, Brawo Tarnowskie”. Msza święta z udziałem Tarnowskiego Oddziału Jazdy Konnej im. 5 Pułku Strzelców Konnych odprawiona zostanie w Grocie Matki Bożej z Lourdes (przy dobrej pogodzie). Zapraszamy na uroczystość poczty sztandarowe szkół, OSP i organizacji społecznych. Po mszy w asyście Strażackiej Orkiestry Dętej „Filipowice” przejdziemy ul. Jagiellońską do Rynku, gdzie odbędzie się półgodzinna część poświęcona 5 Pułkowi Strzelców Konnych i zakończona Prezentacją Tarnowskiego Oddziału Jazdy Konnej im. 5 PSK – spodziewany się udziału sześciu jeźdźców konnych, którzy na zakończenie ceremonii zaprezentują swój kunszt w paradzie na uliczce przylegającej do Rynku od strony Urzędu Miejskiego. Zapraszamy mieszkańców Zakliczyna, Gminy Zakliczyn i gości do udziału w mszy świętej w intencji żołnierzy 5. Pułku Strzelców Konnych oraz w paradzie która przejdzie ulicą Jagiellońską na Rynek. Teraz o historii PSK, o której można przeczytać więcej na stronie poświęconej Pułkowi . z tej strony pochodzą również ilustracje do tego artykułu http://psk5.cba.pl/historia.html
Czytaj więcej: Serwis DPT "Brawo Zakliczyn, Brawo Tarnowskie" - Święto 5. PSK
Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.
1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego zakliczyninfo.pl stosuje się tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego zakliczyninfo.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
3. W ramach serwisu internetowego zakliczyninfo.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:
4. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
5. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym zakliczyninfo.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.
6. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego zakliczyninfo.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.
19 grudnia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego obradowała pod
przewodnictwem wicemarszałka Małopolski Wojciecha Kozaka Rada ds. Produktów
Tradycyjnych. Rada pozytywnie oceniła pięć wniosków ubiegających się o
wpisanie małopolskich produktów na Listę Produktów Tradycyjnych. Na Liście
znajduje się już 64 naszych regionalnych smakołyków, w tym od 2006 roku fasola
„Piękny Jaś” z doliny Dunajca . Teraz nowa piątka z Małopolski pozytywnie
zaopiniowana przez Radę ds. Produktów Tradycyjnych zostanie wysłana do Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona wpisu tych produktów na Listę Produktów
Tradycyjnych. Oto produkty które dołączają do „Pięknego Jasia” i spółki
małopolskich produktów regionalnych.
Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża – zgłoszony przez firmę Pasieka Ambrozja,
L.B. Kowaliczek
Miód powstaje z nektaru kwiatów wielu roślin. Ma on barwę ciemniejszą i pochodzi
z roślin i krzewów kwitnących w lasach, - są to maliny, jeżyny, kruszyna,
borówka, tarnina, arcydzięgiel i wiele innych ziół leśnych. Miód ten
charakteryzuje się nie tylko inną barwą ale i znacznie większą gamą
zapachowo-smakową niż typowy wielokwiat pozyskany z sadów. Polecany jest
szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe, dla których główną
dolegliwością jest katar sienny. Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tych
miodach sprawia, że nie uczula, a działa on jak szczepionka. Zaleca się, aby go
używać przed wystąpieniem dolegliwości i pozyskiwać ten miód z okolicy, w
której się mieszka.
Kapuśniorka z grzybami – zgłoszona przez Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów
Sądeckich
Jest to tradycyjna potrawa sporządzana i spożywana w okolicach Łącka od przeszło
100 lat. Nadal króluje na wigilijnych stołach, jedzona jest także w okresie
wzmożonej pracy w polu, dzięki temu, że można ją w prosty i szybki sposób
ugotować. Jak wynika z opowiadań starszych gospodyń w dawnych czasach kisiło się
ogromne ilości kapusty, gdyż stanowiła ona obok ziemniaków i kaszy, główny
składnik pożywienia. I już wtedy znano zdrowotne właściwości kwasu spod kiszonej
kapusty. Podbierając go z beczki gospodynie uzupełniały poziom płynu dolewając
do niej znów wody, aby kapusta się nie psuła i wytworzyła się nowa kwaśnica
niezbędna do ugotowania ulubionej kapuśniorki. Do ugotowania tej potrawy
niezbędne są także suszone grzyby (najlepiej prawdziwki), zebrane w okolicznych
lasach. Kapuśniorka ma lekko brązową barwę, trochę kwaskowy smak i lekki zapach
grzybów. Podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe (często w
piątek).
Żytko zgłoszone przez Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich
Wódka wytwarzana tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, pszenicy
– żyta rosnących na żyznych polach Beskidu Sądeckiego. Żytko było powszechnie
produkowana na własny użytek i „na gościnę”. W przeszłości był to jedyny alkohol
jaki królował na dawnych wiejskich weselach. Charakteryzuje się tradycyjnym
składem oraz tradycyjną nazwą. Żytko zawiera 55 % alkoholu. Jest to produkt
destylacji żyta - przejrzysty, lekko żółtawy. Charakteryzuje go specyficzny
posmak i kwaśnawy aromat. Żytko w tych okolicach uznawana jest za trunek
zdrowotny, który można stosować zewnętrznie (nacieranie obolałych miejsc na
ciele, także gościec), a także wewnętrznie (rozgrzewająco, pomaga trawieniu).
Można spożywać ją także w formie czystej nierozcieńczonej, lub w postaci drinków
jak i do herbaty. Bardzo tradycyjnym sposobem podawania żytka jest
przygotowywanie tzw. Warzonki, rozcieńcza się ją w tym celu cukrem upalonym na
gęsim smalcu. Dawniej także w wielu domach podawana była z miodem.
Nalewka łazowska-jałowcówka zgłoszona przez Stowarzyszenie Białych Górali i
Lachów Sądeckich
Jałowcówka to alkohol domowej produkcji - produkt destylacji ziemniaków i żyta z
własnego gospodarstwa. Jest to nalewka o zawartości alkoholu do 55 %, kolorowana
naturalnymi barwnikami roślinnymi, słodka o przyjemnym zapachu, mocno
rozgrzewająca. Gałęzie i dojrzałe szyszkojagody jałowca dodawane są już do
procesu destylacji co wpływa znacząco na smak produktu. Natomiast kolor
jałowcówki uzyskuje się poprzez dodanie liści mięty. Jałowiec od wieków
stosowany był jako środek leczniczy (w formie nalewek i naparów) w takich
chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Medycyna ludowa
natomiast zalecała stosowanie jałowcówki, gdyż działała ona leczniczo na nerki.
Placki z blachy zgłoszone przez Stowarzyszenie Białych Górali i Lachów Sądeckich
Wypiek placków z blachy, domowym sposobem sięga odległych czasów. Były wypiekane
zwykle wtedy gdy zabrakło codziennego chleba, gospodynie wspominały, że „placki
z blachy to były takie placki z biedy”. Także dawniej wypiekano je na sodzie
zwanej wtedy w okolicach Łącka „prouzą”, dlatego do tej pory niektórzy mówią na
nie „prouzioki”. Mąkę do wypieku mielono w młynie w Starym Sączu a wcześniej
gospodynie mieliły sobie same na żarnach. W tej okolicy ciasto na placki zwykle
było solone. Pieczono je na „płycie”, ale trzeba było umieć odpowiednio pod nią
rozpalić, aby nie była zbyt gorąca, bo wtedy by się placki spaliły. Układano je
najpierw na brzegach blachy tak, żeby na środku – tam gdzie było bardziej
nagrzane, blacha wystygła. I pieczono najpierw z jednej strony na złoty kolor,
potem dopiero przewracano na drugą tak, żeby się placek nie przełamał i wyrósł
odpowiednio. Czasem podawano je ze spyrką albo masłem.
„Piękny Jaś” z Zakliczyna w telewizji
Tymczasem na antenie TVP Kraków zostanie wyemitowany program prezentujący
osiągniecia
kulinarne na bazie fasoli Piękny Jas pań: Anny Grzegorczyk- Hajdeckiej, Barbary
Zych oraz Anny Różak. Panie z naszej gminy opowiedzą o potrawach jakie
przygotowały na stoisko Wigilijnego Małopolskiego Smaku który odbywał się na
rynku w Krakowie w dniach 14-16 grudnia 2012 roku. Nasza Lokalna Grupa
Działania Dunajec-Biała bierze w tym kulinarnym wydarzeniu udział i właśnie
podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku LGD Dunajec-Biała została zaproszona do
udziału w programie telewizyjnym „Smakowanie Małopolski”. Program został
nakręcony w Zajeździe „ Ania” w
Zakliczynie, a jego emisję zaplanowano na antenie TVP Kraków :
- w wigilię Bożego Narodzenia o godz. 17:40,
- w Boże Narodzenie dwukrotnie w godzinach: 8:45 i 17:05.
źródło informacji: UMWM, LGD Dunajec - Biała