Są różne odmiany fasoli. Spośród ponad dwustu gatunków, w celach spożywczych uprawia się dwadzieścia. To warzywo uprawiane jest obecnie na całym świecie. Potentaci w tej dziedzinie to Chiny, Meksyk, Argentyna, Chile. Ojczyzną fasoli, którą ceniły legendarne plemiona Majów, Inków i Azteków, jest Ameryka Środkowa i Południowa. Znali fasolę też starożytni Rzymianie, ale w Europie uprawa fasoli została rozpowszechniona po erze wielkich odkryć geograficznych, natomiast w Polsce za sprawą Włoszki na królewskim tronie - Bony. Gatunek fasoli wielokwiatowej, tycznej "Piękny Jaś", będący dziś symbolem doliny Dunajca, był uprawiany w XIX wieku w dolinie Dunajca , Raby i Wisły na większą, niż ogrodową skalę. Dotąd bowiem różne gatunki tego warzywa były uprawiane w ogrodach botanicznych, przyklasztornych oraz w ogrodach zielarskich, często jako roślina ozdobna. Mimo, że od dawna "Piękny Jaś" był jednym z najważniejszych składników miejscowego menu oraz produktem eksportowym doliny Dunajca, nikt nie zawracał sobie szczególnie głowy opisem uprawy, genealogią gatunku. Ot, fasola była i traktowano to jako rzecz oczywistą.