Brawo
 
Ponad 1500 hektarów - to wielkość areału przeznaczona w gminach doliny Dunajca i Raby (od Gródka nad Dunajcem przez Czchów, Zakliczyn, aż po Wietrzychowice i Szczurowszczyznę) pod uprawę fasoli  wielokwiatowej "Piękny Jaś". W Gminie Zakliczyn rolnicy przeznaczają pod "Jaśka" około 80 hektarów. Wysiew w przygotowane rzędy powinien następować w okolicach św. Marka (połowa III dekady kwietnia). I tutaj muszę sobie pozwolić na odejście od obowiązującej oficjalnie terminologii. Otóż w formie potocznej w dolinie Dunajca mówi się; że "idziemy sadzić groch", "robić koło grochu" (na prace związane z zabiegami agrotechnicznymi), "tyczyć groch", "podcinać groch" , "spuszczać groch" (po ok. tygodniu do nawet dwu od odcięcia pędów od korzeni - co zależy od pogody - zdejmuje się wysuszoną fasolę w strąkach i pędach i formuje w fasolowe wiązki), groch się jeszcze suszy, młóci, przebiera i w końcowej fazie przeznacza do spożycia, sprzedaży.

Czytaj więcej: Od Inków, królowej Bony, po dzień dzisiejszySą różne odmiany fasoli. Spośród ponad dwustu gatunków, w celach spożywczych uprawia się dwadzieścia. To warzywo uprawiane jest obecnie na całym świecie. Potentaci w tej dziedzinie to Chiny, Meksyk, Argentyna, Chile.  Ojczyzną fasoli, którą ceniły legendarne plemiona Majów, Inków i Azteków, jest Ameryka Środkowa i Południowa. Znali fasolę też starożytni Rzymianie, ale w Europie uprawa fasoli została rozpowszechniona po erze wielkich odkryć geograficznych, natomiast w Polsce za sprawą Włoszki na królewskim tronie - Bony. Gatunek fasoli wielokwiatowej, tycznej "Piękny Jaś", będący dziś symbolem doliny Dunajca, był uprawiany w XIX wieku w dolinie Dunajca , Raby i Wisły  na większą, niż ogrodową skalę. Dotąd bowiem różne gatunki tego warzywa były uprawiane w ogrodach botanicznych, przyklasztornych oraz w ogrodach zielarskich, często jako roślina ozdobna. Mimo, że od dawna "Piękny Jaś" był jednym z najważniejszych składników miejscowego menu oraz produktem eksportowym doliny Dunajca, nikt nie zawracał sobie szczególnie głowy opisem uprawy, genealogią gatunku. Ot, fasola była i traktowano to jako rzecz oczywistą.

Czytaj więcej: Święto fasoli - tak to się zaczęło1996 rok – podczas spotkania, w którym biorą udział  Kazimierz Dudzik i członkowie Tarnowskiej Izby Rolniczej Marek Chudoba i Jerzy Książek, pada pomysł organizacji imprezy promującej produkt lokalny doliny Dunajca. Uczestnicy spotkania wskazują na przykłady hiszpańskiej "La tomatiny", targi kwiatowe w Holandii i inne przykłady, gdzie produkt rolniczy stał się symbolem regionu czy nawet kraju i przyczynił się do rozkwitu turystyki kulturowej. Spośród wielu propozycji, najbardziej uczestnikom rozmowy podoba się propozycja organizacji Święta Fasoli "Piękny Jaś".

Mijają trzy lata.

Wiosna 1999 rok – w siedzibie Starostwa Powiatowego w Tarnowie z inicjatywy Tarnowskiej Izby Rolniczej odbywa się spotkanie w którym biorą udział przedstawiciele Starostwa Tarnowskiego, Tarnowskiej Izby Rolniczej oraz reprezentanci samorządów gminnych, m.in.: z Czchowa, Zakliczyna, Pleśnej, Wojnicza. Ustala się, że I Święto Fasoli odbędzie się w listopadzie w Czchowie, a w następnych latach święto fasoli organizowane będzie rotacyjnie przez kolejne gminy gdzie uprawiana jest fasola "Piękny Jaś".

Wynajme
Gospodarstwo

 
© Oficjalny Portal Internetowy Zakliczyńskiego Centrum Kultury w Zakliczynie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: M. Papuga. Regulamin witryny www.zakliczyninfo.pl.
Design by :.