25 listopada napisaliśmy na Zakliczyninfo tym, że Małgorzata Ankier, robi karierę za Wielką Wodą jako znawczyni kuchni serwując na falach Radio Polonia 2000 w Chicago oraz na łamach polonijnego Kuriera przepisy na potrawy, pyszne, tanie i wyszukane. Pani Małgorzata jest gwiazdą programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki. O tym, co Gosia gotuje dla Polonusów możecie teraz przekonać się nie tylko w Ameryce z audycji w Radio Polonia 2000, ale również na naszym portalu. Po tym, jak spodobało się Państwu eksperymentowanie z ciastem marchewkowym, umówiliśmy się na to, że na naszym portalu pani Małgosia też będzie pojawiać się cyklicznie, a co ważne, Ameryka nie ma nic przeciwko temu. Dziś, o tym jak można przyjąć św. Mikołaja smacznymi i szybko przyrządzonymi ciasteczkami. Posłuchajcie Gosi, a my poniżej zamieszczamy przepis na najszybsze pierniczki.
{mp3}mikolaj{/mp3}
Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
• 2 duże jajka
• 13 dag cukru pudru
• 10 dag masła, roztopionego
• 10 dag miodu
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• lukier i kolorowa posypka (do dekoracji)
Wszystkie podane składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy szybko. Starajmy się nie podsypywać mąki, mimo ,że ciasto może się lepić. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niego za pomocą foremek pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (pierniczki troszkę urosną). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków (najlepiej na metalowej kratce) dekorujemy tak, jak nam się podoba. Pierniczki można jeść zasadzie niemal po upieczeniu.