Bardzo dawno nie gościliśmy na Zakliczyninfo Gosi Ankier, która uczy polskich Amerykanów gotowania, pieczenia ciast i przyrządzania innych smakowitości. Ponieważ dzisiaj obchodzimy amerykańskie święto „Walentynki”, to lepszej okazji do zaprezentowania tego, co Gosia proponuje na Walentynki nie znajdziemy – a Gosia zachęca do zabrania się za Wiśniowca, Ślimaczki naleśnikowe z łososiem i serkiem szpinakowym oraz za przyrządzenie Filetów z kurczaka zapiekanych z pesto i pomidorami. Posłuchajmy programu Radia Polonia 2000;
{mp3}nr44{/mp3}
Przepisy z audycji:
Wiśniowiec
Składniki; biszkopt z 4 jajek, 3 galaretki wiśniowe, słoik wiśni bez pestek (800 ml), 300 ml śmietanki kremówki + śmietanfix, 150 g białej czekolady, podłużne biszkopty (około 15 sztuk).
Jest jeszcze wiosna kalendarzowa, ale pogoda raz wiosenna, raz letnia – jak to u nas ostatnimi laty. Ponownie łączymy się dzisiaj na linii Zakliczyn – Chicago – Zakliczyninfo. Ponownie jeden z odcinków programu Radia Polonia 2000 „Co Gosia gotuje” podczas której kulinarną rozmowę z Małgorzatą Ankier prowadzi redaktor Violetta Kozik – Kumorek. W tym odcinku owoce, placki, ciasta – pachnące desery.
{mp3}nr42{/mp3}
Pierwszy przepis na placek kokosowy z truskawkami
Składniki
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 jajka
Dla tych, którzy uważają, że coś mogliby jeszcze wyczarować w kuchni wielkanocnej, mamy podpowiedź Gosi, która dzieli się ze słuchaczami Radia Polonia 2000 w Chicago swoimi kulinarnymi pomysłami w każdy piątek. Kto nie zdąży na audycję „Co Gosia gotuje”, podczas której kulinarną rozmowę z Małgorzatą Ankier prowadzi redaktor Violetta Kozik – Kumorek, może przepisy Gosi odpisać sobie z Kuriera Chicago a także z naszego portalu, z zakładki o tym samym tytule: Co Gosia gotuje. Obu miłym Paniom życzymy niekończącej się inwencji podczas radiowych podbojów żołądkowych słuchaczy i czytelników, wesołych i pogodnych świąt - z tej i tamtej strony Atlantyku – ale jednak mokrego wielkanocnego poniedziałku. Pozdrawiamy Polonię i zapraszamy do wysłuchania audycji „Co Gosia gotuje” na Wielkanoc.
{mp3}nr41{/mp3}
W 2014 roku „tłusty czwartek” przypada 27 lutego. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału - w tradycji chrześcijańskiej jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. W specyficzny sposób obchodzono swego czasu tłusty czwartek w Małopolsce. Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. Według legendy nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy i handlujących na krakowskim rynku. Mówiono: Pan Bóg wysoko, a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem. Umarł on podobno w tłusty czwartek. W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Combr. Tyle legenda, a według jednego z przesądów: jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Zatem do boju! Jak przygotować się do smacznego objadania się poradziła nam i Polonusom w Ameryce Gosia:
{mp3}nr40{/mp3}
Przepisy z audycji:
Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Dania z dodatkiem chili uważamy za potrawy „ostre”. Dzisiaj Gosia proponuje przepisy na „ostre” potrawy.
Piekielnie pyszne Chili
Składniki:
0.5 kg mięska mielonego ( najlepiej wołowego), puszka czerwonej fasolki, 1 czerwona cebula, 1 cebulka, ½ kukurydzy w puszcze, 2 czerwone papryki, sos tabasco lub przyprawa chili, olej, czosnek, ½ przecieru pomidorowego, szczypta oregano, 200 ml bulionu.
Przepis:
Mięsko mielone podsmażyć na oleju, po ok. 5 minutach dodać odsączoną z zalewy fasolkę czerwoną, następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Cebulki i czosnek pokroić, podsmażyć i dodać do mięska. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do sosu. Po ok. 15min. dodać kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić kolejne kilka minut, dodać sos tabasco ( ja dodaje ok. 1 łyżkę stołową) oraz oregano:) Gotowe. Podawać z ryżem i dużą ilością wody do popicia.
{mp3}nr39{/mp3}
Ścieżka dźwiękowa programu „Co Gosia gotuje” kulinarnego Radia Polonia 2000 udostępniana jest - za zgodą Autorki i amerykańskiej rozgłośni – na naszym portalu.
Małgorzata Ankier w każdy piątek na falach Radio Polonia 2000 w Chicago, a także na łamach polonijnego Kuriera serwuje przepisy na potrawy, pyszne, tanie , ale też wyszukane i nieco droższe. Pani Małgorzata jest gwiazda programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki, a od pewnego czasu ścieżka dźwiękowa programu „Co Gosia gotuje” kulinarnego Radia Polonia 2000 udostępniana jest - za zgodą Autorki i amerykańskiej rozgłośni – na naszym portalu. Dziś, o tym co Gosia proponuje na zimowe wieczory:
„JEŻYKI” owsiano-czekoladowe w 5 minut
Składniki: 2 łyżki mleka, 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki cukru, 2 szklanki płatków owsianych, 4 łyżki gorzkiego kakao, zapach rumowy, arakowy lub migdałowy.
Przepis: W garnku rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Dosypujemy cukier i kakao, mieszamy chwilę, ale niezbyt długo. Dodajemy zapach i płatki, energicznie mieszamy powstałą masę. Łyżeczką strząsamy na przygotowany talerz lub tackę niewielkie ciasteczka. Staramy się robić to w miarę szybko, bo masa szybko zastyga. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 5 minut, a są pyszne! Czasami dodawałam proporcjonalnie płatki kukurydziane pomieszane z ryżem dmuchanym lub orzeszki. Ale najlepsze wychodzą z płatków owsianych. To tyle, smacznego!
Po raz ostatni, ale tylko w tym roku, „Gosia gotuje” w wigilię Bożego Narodzenia AD 2013. W miniony piątek na antenie Radia Polonia 2000 w Chicago Małgorzata Ankier podawała przepisy wigilijne, a skoro tak to jest przepis na „kultowego” w Polsce karpia (poniżej podajemy przepis na karpia pieczonego w białym winie – p. K.D.). Na zakończenie audycji popłynęły życzenia dla Zakliczyna i pozdrowienia od redaktor Wioletty Kozik – Kumorek (na zdjęciu z lewej) dla naszego miasta. Posłuchajcie audycji „Co Gosia gotuje”. My, korzystając ze świątecznego nastroju, pozdrawiamy Polonusów, Zakliczynian rozsianych po całym świecie, mieszkańców Gminy Zakliczyn i regionu, w szczególności tych wszystkich, którzy zaglądają na portal Zakliczyninfo oraz na naszą facebookową witrynę – Wesołych Świat i Szczęśliwego Nowego 2014 Roku.
{mp3}nr34{/mp3}
Małgorzata Ankier w każdy piątek na falach Radio Polonia 2000 w Chicago, a także na łamach polonijnego Kuriera serwuje przepisy na potrawy, pyszne, tanie , ale też wyszukane i nieco droższe. Pani Małgorzata jest gwiazda programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki, a od pewnego czasu ścieżka dźwiękowa programu „Co Gosia gotuje” kulinarnego programu Radia Polonia 2000 udostępniana jest - za zgodą Autorki i amerykańskiej rozgłośni – na naszym portalu. Oprócz tego, że Gosi słuchają Polonusi na falach radiowych, to przepisy podawane są również w chicagowskim Kurierze. Na portalu Zakliczyninfo na razie podajemy po jednym przepisie z menu, ale niebawem będzie dostępna oddzielna kategoria i zakładka (po prawej stronie) "Co Gosia gotuje". Będzie łatwiej sięgnąć w każdej chwili po wybraną audycję. Tymczasem prezentujemy trzecią audycję w której w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia Gosia proponuje wigilijne i świąteczne potrawy. Dziś, o tym „Co Gosia gotuje” na wigilijny i świąteczny stół:
{mp3}nr33{/mp3}
A oto przepis Gosi na kiszenie buraków:
25 listopada napisaliśmy na Zakliczyninfo tym, że Małgorzata Ankier, robi karierę za Wielką Wodą jako znawczyni kuchni serwując na falach Radio Polonia 2000 w Chicago oraz na łamach polonijnego Kuriera przepisy na potrawy, pyszne, tanie i wyszukane. Pani Małgorzata jest gwiazdą programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki. O tym, co Gosia gotuje dla Polonusów możecie teraz przekonać się nie tylko w Ameryce z audycji w Radio Polonia 2000, ale również na naszym portalu. Po tym, jak spodobało się Państwu eksperymentowanie z ciastem marchewkowym, umówiliśmy się na to, że na naszym portalu pani Małgosia też będzie pojawiać się cyklicznie, a co ważne, Ameryka nie ma nic przeciwko temu. Dziś, o tym jak można przyjąć św. Mikołaja smacznymi i szybko przyrządzonymi ciasteczkami. Posłuchajcie Gosi, a my poniżej zamieszczamy przepis na najszybsze pierniczki.
{mp3}mikolaj{/mp3}
Przez kilka dni żyliśmy wiadomością o zakliczyńskim ministrze. Proponuje teraz dla odmiany abyśmy poznali zakliczyńską ambasador kuchni polskiej w …. Ameryce. Małgorzata Ankier, na co dzień pracownik Urzędu Miejskiego w Zakliczynie, robi karierę jako znawczyni kuchni serwując na falach Radio Polonia 2000 w Chicago oraz na łamach tutejszego Kuriera przepisy na potrawy, pyszne, tanie i wyszukane. Pani Małgorzata jest gwiazdą programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki. O tym, „Co Gosia gotuje” dla Polonusów w Ameryce możecie przekonać się słuchając jednej z audycji w Radio Polonia 2000, której zapis zamieszczamy dziś na portalu Zakliczyninfo.