baner 5
 

b_250_100_16777215_00_images_2013_Gosia_gotuje.jpgMałgorzata Ankier w każdy piątek na  falach Radio Polonia 2000 w Chicago, a także na łamach polonijnego Kuriera serwuje przepisy na potrawy, pyszne, tanie , ale też  wyszukane i nieco droższe. Pani Małgorzata jest gwiazda programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki, a od pewnego czasu ścieżka dźwiękowa programu „Co Gosia gotuje” kulinarnego programu Radia Polonia 2000 udostępniana jest  - za zgodą Autorki i amerykańskiej rozgłośni – na naszym portalu. Oprócz tego, że Gosi słuchają Polonusi na falach radiowych, to przepisy podawane są również w chicagowskim Kurierze. Na portalu Zakliczyninfo na razie podajemy po jednym przepisie z menu, ale niebawem będzie dostępna oddzielna kategoria i zakładka (po prawej stronie) "Co Gosia gotuje". Będzie łatwiej sięgnąć w każdej chwili po wybraną audycję. Tymczasem prezentujemy trzecią audycję w której w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia Gosia proponuje wigilijne i świąteczne potrawy.    Dziś, o tym „Co Gosia gotuje” na wigilijny i świąteczny stół:

{mp3}nr33{/mp3}

A oto przepis Gosi na kiszenie buraków:

 

Barszczyk wigilijny - kiszenie buraków

Składniki/ przepis

Potrzeba ok. 2 kg buraków czerwonych / ja wolę te podłużne, wg mnie są bardziej czerwone/- przyprawa do kiszenia ogórków / do nabycia w każdym warzywniaku/- sól - UWAGA! - 1 łyżka stołowa na każdy litr wody- czosnek - 3 -4 ząbki, ale to tylko dla wielbicieli czosnku / w mieszance do kiszenia jest już czosnek/- woda - jeśli chcemy szybko zakisić - gorąca. Czytałam i wypróbowywałam wiele przepisów na  barszczyk, ale od wielu lat gotuję barszcz tylko z własnoręcznie z zakiszonych buraczków. Żadna filozofia - robi się to dokładnie tak samo, jak kiszenie ogórków : myjemy dokładnie buraczki pod bieżącą wodą - nie obieramy ze skórki ! Kroimy w ósemki, lub plasterki, wrzucamy do słoja i dosypujemy 2-3 łyżki przyprawy do kiszenia ogórków. Wlewamy do słoja wodę odmierzając ją np. kubkiem, lub słoikiem o znanej objętości / buraki muszą być przykryte/, odmierzamy sól / ja używam kamiennej/ , - na każdy litr wody duża łyżka soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Cały proces kiszenia buraczków to raptem  ok. 10 minut. Potem musimy poczekać około 2 tygodni....          

Wynajme
Gospodarstwo

 
© Oficjalny Portal Internetowy Zakliczyńskiego Centrum Kultury w Zakliczynie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: M. Papuga. Regulamin witryny www.zakliczyninfo.pl.
Design by :.