Logo 1
 

b_250_100_16777215_00_images_2014_Gosia_A.JPGMałgorzata Ankier w każdy piątek na  falach Radio Polonia 2000 w Chicago, a także na łamach polonijnego Kuriera serwuje przepisy na potrawy, pyszne, tanie , ale też  wyszukane i nieco droższe. Pani Małgorzata jest gwiazda programu „Co Gosia gotuje”. Co piątek z Zakliczyna do Ameryki płyną linią telefoniczną przepisy na smaczne potrawy, ciasta, przystawki, a od pewnego czasu ścieżka dźwiękowa programu „Co Gosia gotuje” kulinarnego Radia Polonia 2000 udostępniana jest  - za zgodą Autorki i amerykańskiej rozgłośni – na naszym portalu. Dziś, o tym co Gosia proponuje na zimowe wieczory:

„JEŻYKI”  owsiano-czekoladowe w 5 minut

Składniki: 2 łyżki mleka, 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki cukru, 2 szklanki płatków owsianych, 4 łyżki gorzkiego kakao, zapach rumowy, arakowy lub migdałowy.

Przepis: W garnku rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Dosypujemy cukier i kakao, mieszamy chwilę, ale niezbyt długo. Dodajemy zapach i płatki, energicznie mieszamy powstałą masę. Łyżeczką strząsamy na przygotowany talerz lub tackę niewielkie  ciasteczka. Staramy się robić to w miarę szybko, bo masa szybko zastyga. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 5 minut, a są pyszne! Czasami dodawałam proporcjonalnie płatki kukurydziane pomieszane z ryżem dmuchanym lub orzeszki. Ale najlepsze wychodzą z płatków owsianych. To tyle, smacznego!      

{mp3}nr37{/mp3}   

Ciasteczko czekoladowe w 3 minuty                    

Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, na czubek noża proszku do pieczenia, 1 jajo, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka. Dowolna kombinacja dla urozmaicenia smaku: orzechy, rodzynki, migdały, itp. Dżem najlepiej kwaskowaty, np. porzeczkowy (idealny, ok 2 łyżek dałam)- super połączenie, naprawdę polecam, bo nie jest za sucha. Kombinacja dowolna.

Przepis:  Do naczynia żaroodpornego lub kubka wsypać i  wymieszać sypkie składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do  pieczenia), dodać mokre składniki (jajo, olej i mleko) i dokładnie wymieszać, ja robię to widelcem. Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty na najwyższej mocy grzania. Powinno wyrosnąć ładnie. Można wcześniej wyłączyć, oby nie było surowe w  środku (sprawdzić patyczkiem),można zaglądać do mikrofalówki. I gotowe. Polecam, bo jest świetne i szybkie dla niespodziewanych gości przy kawusi. Jest to przepis z dzieciństwa (nie pamiętam dokładnie skąd) i jak do tej pory nikt się nie skarżył, że niesmaczne.

Łatwy i szybki "Kopiec kreta"

Składniki: biszkopt, 5 jaj, 110 g cukru, 80 g mąki pszennej,  30 g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki ciemnego kakao. Masa: 400 ml mleka, 2 śmietany śnieżki (2x60g), 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki żelatyny + około 1/4 szklanki mleka do jej rozpuszczenia. Dodatkowo:2 duże banany, sok z cytryny do skropienia bananów.

Przepis:  Polecam wszystkim tą wersję "Kopca kreta", który dzięki spodowi z biszkopta jest naprawdę lekki i wprost rozpływa  się w ustach...:) Dodatkowo jest szybki w przygotowaniu. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier - miksować. Do ubitej piany z cukrem, dodawać po 1 żółtku, miksować. Obie mąki + kakao przesiać i dodać do reszty. Mieszać delikatnie łyżką. Spód formy o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Masa: Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śnieżki, rozmieszać łyżką. Ubijać. W 1/4 szklanki zimnego mleka rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Rozpuścić. Letnią żelatynę (nie gorącą) wlać do powstałej masy, ubić mikserem. Czekoladę pokroić na kawałki, wsypać do masy, wymieszać szpatułką. Ostygniętego biszkopta, wydrążyć w środku. Poukładać pokrojone w plastry banany. Skropić je sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć masę, formując kopułę. Pozostały biszkopt, który pozostał z wydrążenia pokruszyć palcami i  wysypać na masę. Schłodzić. Smacznego !        

 

 

Wynajme
Gospodarstwo

 
© Oficjalny Portal Internetowy Zakliczyńskiego Centrum Kultury w Zakliczynie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: M. Papuga. Regulamin witryny www.zakliczyninfo.pl.
Design by :.