W 2014 roku „tłusty czwartek” przypada 27 lutego. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału - w tradycji chrześcijańskiej jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. W specyficzny sposób obchodzono swego czasu tłusty czwartek w Małopolsce. Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. Według legendy nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy i handlujących na krakowskim rynku. Mówiono: Pan Bóg wysoko, a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem. Umarł on podobno w tłusty czwartek. W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Combr. Tyle legenda, a według jednego z przesądów: jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Zatem do boju! Jak przygotować się do smacznego objadania się poradziła nam i Polonusom w Ameryce Gosia:
{mp3}nr40{/mp3}
Przepisy z audycji:
Pączki z serka homogenizowanego
Składniki: ½ szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki octu , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 serek waniliowy, 150g tłuszczu (olej lub smalec) oraz cukier puder do posypania.
Przepis: wszystkie składniki wymieszać ze sobą, kłaść łyżką na rozgrzanym tłuszczu . Obtaczać w cukrze pudrze. Smacznego!
Pączki z lodówki
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 2 szklanki zimnego mleka, 1 kostka drożdży (100g), 4 jajka, 4 łyżki cukru, marmolada.
Przepis: Jaja zmieszać z cukrem. Rozpuścić margarynę i ostudzić. Drożdże wkruszyć do mąki, dodać jaja , margarynę i mleko. Zagnieść i włożyć do lodówki na około godzinę (aż urośnie 2 razy). Po wyrośnięciu robić pączki nadziewane marmoladą i smażyć na rozgrzanym oleju . Polecam bardzo pyszne !
Faworki nadzwyczajnie kruche
Składniki: 500 g mąki, 8 żółtek, około ½ do 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany - tyle, ile wgniecie się w ciasto, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu (lub wódki), 750 g smalcu do smażenia, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania.
Przepis: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka. Dodać resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na makaron, tzn. powinno być twarde, zwarte i gęste. Ciasto dokładnie wyrobić rękoma i bić go wałkiem aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. Kawałki ciasta rozwałkowywać baaardzo cieniutko (tylko dzięki temu będą kruchutkie) i nożem (lub radełkiem) wykrawać paski nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać tłuszcz. Faworki kłaść na gorący smalec i smażyć z obu stron na kolor słomy (nie mogą być brązowe). Faworki wyjmować cedzakową łyżką lub dwoma widelcami odcedzając z tłuszczu i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami lub papierowym ręcznikiem. Zimne posypywać cukrem pudrem. Pychota.