Dla tych, którzy uważają, że coś mogliby jeszcze wyczarować w kuchni wielkanocnej, mamy podpowiedź Gosi, która dzieli się ze słuchaczami Radia Polonia 2000 w Chicago swoimi kulinarnymi pomysłami w każdy piątek. Kto nie zdąży na audycję „Co Gosia gotuje”, podczas której kulinarną rozmowę z Małgorzatą Ankier prowadzi redaktor Violetta Kozik – Kumorek, może przepisy Gosi odpisać sobie z Kuriera Chicago a także z naszego portalu, z zakładki o tym samym tytule: Co Gosia gotuje. Obu miłym Paniom życzymy niekończącej się inwencji podczas radiowych podbojów żołądkowych słuchaczy i czytelników, wesołych i pogodnych świąt - z tej i tamtej strony Atlantyku – ale jednak mokrego wielkanocnego poniedziałku. Pozdrawiamy Polonię i zapraszamy do wysłuchania audycji „Co Gosia gotuje” na Wielkanoc.
{mp3}nr41{/mp3}
Babeczka majonezowa
Składniki: 5 jaj, 1 mały majonez, ½ szklanki maki pszennej, ½ szklanki maki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 mały proszek do pieczenia lub tylko 2 czubate łyżeczki, 1 olejek śmietankowy.
Przepis: żółtka należ utrzeć z cukrem, następnie dodać; majonez, mąkę ziemniaczaną i pszenną, olejek, proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto pieczemy w temperaturze od 160 do 1800C przez ok 35 do 50 min. Polecam bo jest łatwe i pyszne, szczególnie do porannej kawki.
Mazurek pomarańczowy
Składniki
ciasto: 25 dag mąki, ½ margaryny , 1 żółtko , szczypta soli ewentualnie 1 łyżka śmietany kwaśnej gdyby nie chciało się zagnieść, masa pomarańczowa: 2 pomarańcze, 2 szare renety, 30 dag cukru, 1 łyżka żelatyny lub galaretka pomarańczowa, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Płatki migdałowe, rodzynki, suszone morele do dekoracji.
Przepis: Ciasto zagnieść i upiec. Pomarańcze umyć, następnie sparzyć, jabłka obrać ze skórki. Pomarańcze i jabłka zetrzeć na tarce (ja robię to malakserem tarczą do placków ziemniaczanych). Starte owoce połączyć z cukrem i prażyć na małym ogniu aż do miękkości, na końcu dodać żelatynę lub galaretkę i mąkę ziemniaczaną. Gorące wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy blat.
Sernik wielkanocny
Składniki
na ciasto: 1 ½ szklanki mąki , ½ kostki masła, 3 łyżki stołowe cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia , 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 żółtka, na ser: 1 kg sera na sernik z wiaderka lub 2 x zmielony ser biały , 1 ½ szklanki cukru , 1 margaryna , 3 czubate łyżki mąki pszennej , 8 jaj , 1 szklanka mleka i ewentualnie rodzynki.
Przepis: składniki na ciasto zagnieść, wylepić wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę (dużą), rodzynki namoczyć, osączyć, oprószyć mąką, aby nie opadały na dno. Roztopić margarynę, ostudzić i wymieszać mikserem z serem, żółtkami, mąką i cukrem - pod koniec wlać mleko i nadal miksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową razem z rodzynkami, ser wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok. 80 minut w termoobiegu. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez ok. 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł - powinien pozostać suchy. Udekorować polewą czekoladową i np. skórką pomarańczową i posypkami do ciast albo inaczej według uznania.