Logo 2
 

b_250_100_16777215_00_images_2014_20_MA.jpgJest jeszcze wiosna kalendarzowa, ale pogoda raz wiosenna, raz letnia – jak to u nas ostatnimi laty. Ponownie łączymy się dzisiaj na linii Zakliczyn – Chicago – Zakliczyninfo. Ponownie jeden z odcinków programu Radia Polonia 2000 „Co Gosia gotuje” podczas której kulinarną rozmowę z Małgorzatą Ankier prowadzi redaktor Violetta Kozik – Kumorek. W tym odcinku owoce, placki, ciasta – pachnące desery.


{mp3}nr42{/mp3}

Pierwszy przepis na placek kokosowy z truskawkami

Składniki

Ciasto:

250 g masła lub margaryny

½ szklanki mleka

1 ½ szklanki cukru

500 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

4 jajka

 Masa kokosowa:

200 g wiórek kokosowych

100 g cukru

3 łyżki mleka

120 g masła

Ponadto: 300 g truskawek

Przepis

Masło, mleko i cukier rozpuszczamy, gotując wszystko w rondlu, studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do momentu aż składniki połączą się. Składniki na masę kokosową (masło, mleko, cukier) gotujemy w rondelku, gdy masło rozpuści się dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.  Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy w kostkę. Blaszkę o wymiarach 24/34 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, rozkładamy truskawki następnie posypujemy masą kokosową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45- 55 minut. Gdy wiórki zaczną się szybko rumienić, przykrywamy ciasto folią aluminiową.

Drugi przepis na koktajl z malinami i brzoskwiniami

Składniki   

- 1 szklanka mrożonych malin

- 1 mała puszka brzoskwiń (u mnie 425 g)

- 1.5 szklanki winogron bezpestkowych

- 1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)

Przepis      

Wszystkie składniki schłodzić w lodowce. Do blendera włożyć mrożone maliny, brzoskwinie wraz z syropem, obrane z gałązek winogrona i wlać mleko.  Zmiksować dokładnie. Podawać od razu.

Trzeci przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

- 150 g miękkiego masła

- 1 niepełna szklanka* cukru

- 1 cukier waniliowy (10g)

- 5 jajek

- 1 i ½ szklanki* mąki

- 1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g rabarbaru

- 250 g truskawek

*szklanka o pojemności 250 ml

Przepis

Z mąki odłożyć jedną łyżkę, resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim. Na końcu do masy przesiać partiami mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obsypać odłożoną wcześniej łyżką mąki. Owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta papierem w trakcie pieczenia, gdyby zbytnio się spiekał.

Smacznego.

 

Wynajme
Gospodarstwo

 
© Oficjalny Portal Internetowy Zakliczyńskiego Centrum Kultury w Zakliczynie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie: M. Papuga. Regulamin witryny www.zakliczyninfo.pl.
Design by :.