Jest jeszcze wiosna kalendarzowa, ale pogoda raz wiosenna, raz letnia – jak to u nas ostatnimi laty. Ponownie łączymy się dzisiaj na linii Zakliczyn – Chicago – Zakliczyninfo. Ponownie jeden z odcinków programu Radia Polonia 2000 „Co Gosia gotuje” podczas której kulinarną rozmowę z Małgorzatą Ankier prowadzi redaktor Violetta Kozik – Kumorek. W tym odcinku owoce, placki, ciasta – pachnące desery.
{mp3}nr42{/mp3}
Pierwszy przepis na placek kokosowy z truskawkami
Składniki
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 jajka
Masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
100 g cukru
3 łyżki mleka
120 g masła
Ponadto: 300 g truskawek
Przepis
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy, gotując wszystko w rondlu, studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, mieszamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do momentu aż składniki połączą się. Składniki na masę kokosową (masło, mleko, cukier) gotujemy w rondelku, gdy masło rozpuści się dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy w kostkę. Blaszkę o wymiarach 24/34 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, rozkładamy truskawki następnie posypujemy masą kokosową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45- 55 minut. Gdy wiórki zaczną się szybko rumienić, przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Drugi przepis na koktajl z malinami i brzoskwiniami
Składniki
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 mała puszka brzoskwiń (u mnie 425 g)
- 1.5 szklanki winogron bezpestkowych
- 1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
Przepis
Wszystkie składniki schłodzić w lodowce. Do blendera włożyć mrożone maliny, brzoskwinie wraz z syropem, obrane z gałązek winogrona i wlać mleko. Zmiksować dokładnie. Podawać od razu.
Trzeci przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 150 g miękkiego masła
- 1 niepełna szklanka* cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 5 jajek
- 1 i ½ szklanki* mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis
Z mąki odłożyć jedną łyżkę, resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim. Na końcu do masy przesiać partiami mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obsypać odłożoną wcześniej łyżką mąki. Owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta papierem w trakcie pieczenia, gdyby zbytnio się spiekał.
Smacznego.